První letní posila!

Redakce | 23. 7. 2024

Po sedmi letech se do Litoměřic vrací Marek Faust.

Máro, je to přesně sedm let, co jsi odehrál poslední zápas v litoměřickém dresu. Co tě přimělo se vrátit?

Ano, je to sedm let. Je až k nevíře, jak ten čas letí. K Litoměřicím jsem měl vždycky hodně blízko a po Křešicích je beru jako svůj druhý domov. Prakticky jsem tady po přestupu z Křešic v přípravce rozjížděl svoji kariéru.

Rozhodnutí padlo až teď, ale měl jsi přestup v hlavě už v minulosti?

Nebudu brát v potaz tříleté přemlouvání Kuby Grunerta. V hlavě jsem to měl, ale chtěl jsem zůstat u svého původního plánu – dohrát kariéru v Křešicích. Bohužel jsem musel plán přehodnotit a po domluvě s vedením Křešic jsem se rozhodl pro změnu. Není to tak, že bychom se rozešli v nějaké zlé atmosféře, ale protože mi poslední dobou přišlo, že funguji víc mimo hřiště, než na něm. To byla moje představa až za nějakých osm devět let, až pověsím kopačky na hřebík.

Od tvého odchodu se v klubu změnilo hodně věcí. Jak vnímáš FK Litoměřicko nyní?

Myslím, že všichni ten příběh známe, a není potřeba ho opakovat. Odcházel jsem v době, kdy tu nebyla dobrá nálada ani chuť bojovat za Litoměřicko. Vlastně po mně tu z domácích kluků zůstal akorát Migas, ten přežije všechno. Naopak teď, za tu chvíli, co jsem tu, zase cítím tu domácí atmosféru, která tu byla dřív, a tak by to mělo být.

Když zavzpomínáš na své první angažmá v Litoměřicích, které momenty nikdy nezapomeneš a rád si je připomínáš?

Určitě to bude ten první půlrok v ČFL. Měli jsme skvělý tým s výbornými trenéry. Drželi jsme se na špičce tabulky, porazili Příbram a Ostravu v Mol Cupu, a dostali jsme třešničku na dort v podobě Slavie. To jsou chvíle, pro které to děláme a máme z toho radost. To už nám nikdo nevezme.

Jaké jsou s tebou vlastně plány? Jaká bude tvoje role?

To musíme probrat s trenérem, co ode mě čeká a jakou má se mnou představu, uvidíme v přípravě a po ní.

Když jsme oznámili tvůj návrat, na sociálních sítích to vzbudilo radost. Tento příspěvek zároveň patří mezi ty s největším dosahem. Co to pro tebe znamená?

Samozřejmě mám z toho radost, je milé vidět, kolik lidí na to reaguje pozitivně, zvlášť v dnešní době negativismu.

Jaké jsou tvoje ambice pro nadcházející sezónu a stanovil sis nějaký cíl, kterého bys chtěl s Litoměřickem dosáhnout?

Nějaký konkrétní cíl už nemám, i já začínám mít svoje léta. Chtěl bych si hlavně zahrát dobrý fotbal, který bude bavit lidi a hlavně nás. Zapadnout do super party kluků a předat jim své zkušenosti, aby mohli růst.