Čtvrté místo z Drážďan a první mezinárodní zkušenost

Redakce | 22. 6. 2022

Nasbírat první mezinárodní zkušenosti vyrazili kluci FK Litoměřicko kategorie U9 do německých Drážďan.

V pěkném areálu se sešlo šestnáct týmů z Drážďan, Berlína a několika menších německých měst. Z České republiky dorazili hráči FC Tempo Praha a FK Litoměřicko.

Týmy byly rozdělené do čtyř skupin, kde se hrálo o rozdělení do dalších vyřazovacích bojů o umístění. Pro kluky z Litoměřic to byla vůbec první mezinárodní zkušenost a první utkání ostatních týmů sledovali s respektem. Ten ale odhodili okamžitě po úvodním hvizdu. Soupeře se nezalekli, okamžitě hráli hru, kterou trénují. Napadali obránce hned po rozehrávce, prosazovali se v soubojích jeden na jednoho, výborně si přihrávali a odměna přišla po několika minutách, kdy se poprvé trefili. Když se navíc mohli spolehnout na výborné výkony obou gólmanů, bylo jasné, že první utkání v pohodě dovedou do vítězného konce.

Druhý zápas probíhal velmi podobně a i v tomto utkání kluci soupeři nasázeli řadu krásných branek.

K poslednímu utkání nastoupili kluci sebevědomě a hned jim přálo štěstí. Soupeř nastřelil tyč a břevno hned v první minutě utkání. Pak se ale kluci osmělili, hru vyrovnali začali také hrozit. Vítězství na svou stranu dokázali strhnout po krásném vyvezení z vlastní obrany, parádní přihrávce do běhu a prudkou střelou, kterou gólman neudržel a propustil. Vítězství 1:0 znamenalo suverénní postup bez obdržené branky do lepší části play off a bojů o medaile.

Na soupeři ve čtvrtfinále bylo vidět, že si na kluky z Litoměřic věří. To ale skončilo hned ve druhé minutě utkání, když na pomyslném ukazateli skóre svítilo skóre 2:0 pro reprezentanty města Litoměřice. Kluci opět perfektně plnili úkoly, napadali soupeře hned po rozehrávce a čtvrtfinále vyhráli 6:0.

K semifinále nastoupili litoměřičtí hráči s vědomím, že první mezinárodní mise skončí úspěchem. Nejhůře čtvrté místo nikdo nečekal. Tým Tempo Praha se ukázal hodně nad síly mladíků z FK Litoměřicko a silný tým Tempa Praha bez problémů zvítězil, aby ve finále v prohrál s týmem z Berlína. Kluci se ale po krátkém pláči dokázali zvednout a připravit se na boj o konečné třetí místo. Ve vyrovnaném utkání, které se hrálo ve velkém tempu a podpory fanoušků na obou stranách, byl nakonec šťastnější soupeř.

“I když jsme nevěděli, do čeho jdeme, kluci odehráli výborný turnaj. V každém utkání vynikal někdo jiný a byl tahounem týmu a výsledku. Pro mě je nejdůležitější, že kluci turnajem žili, prožívali každou branku. Vítězná utkání slavili a u proher si i pobrečeli,” shrnul turnaj trenér FK Litoměřicko U9 Jan Dostal a dodává: “Teď nás čekají prázdniny, které budeme trávit také fotbalem. Budeme se snažit společná setkání nepřerušit. Budeme hledat soupeře na přátelská utkání, pojedeme na turnaje a opět vymyslíme nějaké společné přespání v přírodě. Na konci prázdnin nás čeká soustředění a příprava na další sezónu. Ta bude jiná hned v několika věcech. Přestupujeme do starších přípravek, kde se hraje systémem 5+1, větším míčem a naskakujeme také do krajských soutěží.” Zhodnotil trenér Tomáš Groh.


Sestava: Giovanni Poliseno, Vito Poliseno, Vojtěch Skoupý, Adam Choura, Tim Groh, Mikuláš Groh, Šimon Dostal, Jakub Nezbeda
Trenéři: Jan Dostal, Tomáš Groh ml.